2 - Açık Cezeri Kütüphanesinin Kurulumu

OCL'yi bilgisayarınıza sorunsuz bir şekilde kurmak, çalıştırmak ve kullanabilmek için aşağıda listelenen yönergeleri başarılı bir şekilde uygulamanız gerekir.

1- Sisteminizde JDK yüklü değilse http://www.oracle.com/technetwork/java/javase/downloads/index.html adresinde Netbeans editörünün çalışabileceği ve işletim sisteminize uygun jdk'yı indirip kurmalısınız. Bu tarih itibariyle Netbeans IDE 8.2 sürümü jdk 8 ile uyumlu olduğu için JDK 8 i indirmeniz gerekmektedir. Netbeans'in sonraki versiyonları hangi jdk ya uyumlu ise oracle sitesinden uygun jdk'yi kurmanız gerekmektedir.

2-  Netbeans'in son sürümünü https://netbeans.org/downloads/ linkinden indirip kuruyorsunuz.

3- OCL'yi sadece https://github.com/hakmesyo/open-cezeri-library linkinden indirmenizi öneriyorum. Farklı kaynaklardaki sürümler çok eski sürüm olduklarından çeşitli sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Github'dan OCL'yi iki farklı yöntem ile bilgisayarınıza indirebilirsiniz. Birincisi Yeşil renkli "Clone or download" yazan butonu tıkladığınızda açılır pencereden 



resimde görüldüğü gibi butona basarak linki kaydediyorsunuz. Daha sonra Netbeans editörünüzün menülerinden sırasıyla  Team menüsüne oradan git menüsüne oradan da clone seçeneğine tıklayarak "Clone Repository" penceresinin açılmasını sağlıyorsunuz. Burada Repository URL yazan yere github dan kopyaladığınız linki yapıştırıyorsunuz. Altta "Specify Destination Folder" yazan yerde hedef klasörünüz olan "C:\projects" yazarak "Next" sonra da "Finish" butonuna basıyorsunuz. Bu işlemlerden sonra OCL bilgisayarınıza indirilecektir.  






























OCL indirme işlemi bir müddet sürecektir. İşlem bittikten sonra aşağıdaki gibi bir pencere belirecektir. Bu kısımda da "Open Project" butonuna basarak projenin editöre yüklemesini sağlamalısınız.




Clone yöntemi ile OCL'yi indirmenizin avantajı OCL güncellendikten sonra tüm projeyi indirmeden sadece güncel dosyaları indirebilme şansınızdır. Bunun için yapmanız gerekenler OpenCezeriLibrary projesini sol taraftaki proje penceresinden mouse ile seçtikten sonra sırasıyla menüden Team --  Remote -- Pull deyip açılan pencereden de next ile ilerleyip sadece güncel dosyaları indirmek olacaktır. OCL çok sık güncellendiği içi arada bir OCL yi son sürümüne güncellemeniz yararlı olacaktır. İleride OCL Maven veya Gradle sistemine geçtiğinde güncelleştirme işlemi otomatik olarak yapılacaktır. Ancak şu an için bu kısımda anlatıldığı şekilde yapmanız gerekiyor. Veya alt kısımda anlatılan zip yöntemini kullanmalısınız.

  İkinci alternatif, clone yapmadan OCL yi zip olarak indirip 
kurmaktır. Bunun için github linkinden yeşil renkli "Clone or Download" butonuna tıkladığınızda açılan pencerede "Download ZIP" seçeneğine tıklayarak OCL'yi indirme işlemini başlatıyorsunuz. 




OCL'yi bilgisayarınıza indirdikten sonra değişik zip yazılımlarından biri ile (winrar, winzip, 7z gibi) açıyorsunuz. Açarken "extract to here" veya "buraya çıkart" ı seçmelisiniz çünkü içiçe iki tane aynı isimde "open-cezeri-libraray-master" klasörünüzün olmaması gerekiyor. Mümkünse kök dizinde projects isminde bir klasör yapıp ("c:\projects veya d:\projects") açtığınız zip klasörünü projects dizininin içine/altına taşıyorsunuz. 




4- Netbeans geliştirme editörünüzü açtıktan sonra menüden open project seçip "c:\projects\" in içindeki OCL'nin açılmasını sağlıyorsunuz.




5- OCL Netbeans'te açıldıktan sonra editörün sol tarafındaki pencereden OpenCezeriLibrary projesine mousun sağ tuşuyla tıklayıp açılan popup menüden "clean and build"  seçeneğine tıklayarak projenin derlenmesini ve yine "c:\projects" dizini altında "SharedLibrary" isimli bir dizinin yapılmasını sağlıyorsunuz. SharedLibrary dizini "OpenCezeriLibrary.jar" dosyasını ihtiva etmekle birlikte ayrıca lib klasörünün altında OCL'nin kullandığı diğer üçüncü parti jar kütüphanlerini de içermektedir. Yapacağınız projelerde OCL'yi kullanabilmek için söz konusu jar dosyalarının projenize dahil edilmeleri gerekmektedir.
























6- Netbeans IDE'sinin sol kısmındaki projeler bölümünde boş bir 
yere mousun sağ tuşu ile tıkladığınızda açılan popup menüden "new project" seçip yeni bir proje açınız.

7- Yapacağınız yeni projeye büyük harfle başlayacak şekilde arasında boşluk karakteri olmadan İngilizce karakterlerle bir proje ismi veriyorsunuz. Örnek "OgrenciKayitProgrami" gibi.

8- Yeni projenizi de mümkünse "c:\projects\" dizini altına açmakta fayda vardır.

9- Yeni projenizi yaptıktan sonra mouse ile üzerine gelip sağ tıkladığınızda açılan menüden   "Properties" kısmına oradan da "Libraries" bölümüne tıklıyorsunuz. Sağ taraftaki pencerede "Add JAR/Folder" yazan butona tıklayıp projects klasörü altındaki "SharedLibraries" dizini içerisinden öncelikle "OpenCezeriLibrary.jar" dosyasını seçiyorsunuz. Dosyayı seçtikten sonra  "Relative Path" radyo butonun aktif olduğundan emin olun. Daha sonra da tekrar add jar/folder butonuna basıp lib altındaki bütün jar ları ctrl+A ile seçip relative path radyo butonu aktif iken projenize dahil ediyorsunuz. Aslında bu jar'ların büyük çoğunluğunu belki de projenizde hiç kullanmayacaksınız. OCL'de uzmanlaştıkça projeniz için gerekli jar dosyalarını daha kolay filtreleyebileceksiniz. Şimdilik başlangıç aşamasında tüm jar'ları dahil etmenizin çok büyük bir sakıncası yok.








10- Dahil ettiğiniz jar'lardan bazıları JNI tabanlı geliştirildiği için (özellikle donanım bağlantılarında örneğin webcam, endüstriyel kamera, OpenCV ve Arduino bağlantısı gibi işlemlerde) çeşitli dll dosyalarına ihtiyaç duyulacaktır. Dilerseniz bu dll'leri registry'den ekleyebilir veya sistem path'ini tanımlayabilir ya da kolay olması açısından OpenCezeriLibrary klasörü altındaki tüm dll dosyalarını kopyalayıp kendi projenizin altına yapıştırabilirsiniz.




11-  OCL ile birlikte gelen resimleri kendi projenizde de kullanmak isterseniz OpenCezeriLibrary  klasörü altındaki "Images" dizinini de kopyalayıp kendi projenize yapıştırmalısınız.

Tüm maddeleri sırasıyla doğru bir şekilde uyguladıysanız artık OCL bazlı program geliştirebilirsiniz. Bir sonraki yazımızda küçük bir örnek ile OCL kullanım senaryosu anlatılacaktır.

İyi çalışmalar.




Yorumlar

  1. Hocam, Adımların altına; yapılan maddenin ekran görüntüsü olsa (Görselli Anlatım) daha iyi olur.

    YanıtlaSil
  2. Evet dediğin doğru görsel anlatım daha etkili olur. İnşaallah en yakın zamanda ekleyeceğim ayrıca youtube videosu da eklenecek.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

4 - Açık Cezeri Kütüphanesi (rand ve randn komutları ile tek boyutlu sinyal işlemleri)

3 - Açık Cezeri Kütüphanesi (tek boyutlu sinyaller nasıl üretilir)